Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Balaton Riviera
 • magyar
 • deutsch
 • english
 • rumeno
 • slovenski
 • Cseh
 • русский
 • Galéria

  Képek a térségről

 • Videógaléria

  Videók a térségről

 • Vendégkönyv

  Írja meg véleményét!

°C  szélcsend

Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Theodora

Villa Romana Baláca

Kalandozás a rómaiak korában, avagy időutazás Balácán… Nemesvámos mellett Balácapusztán található a Dunántúl eddig ismert legnagyobb római kori villagazdasága… Fedezze fel Ön is!


Villa Romana Baláca

Villa Romana Baláca

Villa Romana Baláca
Villa Romana Baláca

Villa Romana Baláca

Villa Romana Baláca

Villa Romana Baláca

Villa Romana Baláca

Villa Romana Baláca

Villa Romana BalácaVilla Romana Baláca

Villa Romana Baláca

Villa Romana Baláca

Villa Romana Baláca
A villagazdaság tulajdonképpen egy majorság volt, egy római kori farm, ahol mezőgazdasággal és állattartással foglalkoztak. „A környéken található számos forrás biztosította a gazdaság vízellátását, legyen szó az állatok ivóvízéről, a birtok két fürdőjéről vagy a kert szökőkútjáról. A környező erdők fái szolgáltatták az alapanyagot az építkezésekhez, a különféle mesterséget űző kézműveseknek, illetve a fűtőanyagot, például téglaégető kemencékhez vagy a fürdő meleg vizének előállításához.”
A rómaiak már Kr. u. I. században megvetették lábukat Balácán. A kezdeti kis birtok a Kr. u. II-III. században hatalmas komplexummá nőtte ki magát. De minek köszönhető ez a hatalmas fejlődés? Egyesek egy itáliai lovagi rangú család beköltözésével hozzák összefüggésbe, míg mások úgy vélik, hogy egy helyi, a bennszülött elithez tartozó személy lojalitását hálálta meg Róma a birtok adományozásával. A birtok közel 9 hektáros területű központját szabálytalan trapéz alakban fallal határolták. A falakon belül az évszázadok során számos lakó- és gazdasági épület, dísz- és gazdasági udvar, valamint kert épült. A virágzást követően a villagazdaság hanyatlásnak indult annak ellenére, hogy a Kr. u. IV–V. században is van nyoma építkezésnek, átalakításnak.
Mit láthatnak most ebből a monumentális komplexumból?
„A romkert látogatható területe közel két hektár. Ezen a területen a 22 ismert kőépület közül a villagazdaság védőtetővel ellátott, közel 2000 m2-es központi épülete, három részlegesen felfalazott épület, valamint a fogadóhelyiséget és a múzeumpedagógiai foglalkoztató termet magába foglaló létesítmény látogatható. A két szárnyból álló lapidáriumban Veszprém megye római kori kőemlékeinek impozáns darabjai tekinthetők meg. A romkert többi része parkszerűen kialakított, a mediterrán környezetet a római kori fűszer- és gyógynövényeket bemutató kert teszi teljessé. A kert közepén egy antik hatású (pontos!) napóra mutatja a múló időt.” (www.balaca.hu)
A lakóház mellett még számos kőépület látható a birtokon, amelyek részben szintén lakóépületek voltak, de van itt két fürdő és számos gazdasági épület, ahol tárolták a gabonát, szorgos mesteremberek patkolták a lovakat, vagy ahol a szerszámokat tartották.

Villa Romana Baláca elérhetőségei:

Cím: 8248 Nemesvámos-Baláca
Web: balaca.hu