Helyszín:

Csopak Galéria és Kultúrház

Kategória:

kultúra

Ez az esemény lejárt

Program ajánlatok

2020
02.19.
Lovasi Esték 2020 Lovas Faluháza
további programajánlatok

Tóth-Máthé Miklós: A zsoltáros és a zsoldos

Tóth-Máthé Miklós egyfelvonásos színműve 1991-ben látott napvilágot; a mű szerzője a reformáció nagyjai közül a legsokoldalúbb egyéniséget, Szenczi Molnár Albertet, a protestáns polgári irodalom jeles költőjét, zsoltárfordítóját, egyházának tudósát, gyakorlati igehirdetőjét, iskolaalapítóját és még számos polihisztori tevékenység művelőjét teszi meg főhősévé.

Az epizód, amelyet a szerző barokkos irodalmi nyelven megjelenített, azt az időszakot öleli fel, amikor Szenczi Molnár Albert Heidelbergben élt, és elérte őt is a harmincéves háború pokla: kirabolták, megkínozták, majd egy padlásszobában házi őrizetben tartották, mint a katolikus egyházra igen veszélyes reformatát. Fogvatartója egy spanyol zsoldoskapitány volt, aki naponta kért tőle írásos beszámolót, részben eddigi életéről, másrészt pedig a reformációban élen járó, részt vevő neves személyekről.

A szegényes padlásszobában raboskodó poéta-tudós jelleméről, munkásságáról, tudásszomj vezérelte kalandozásairól úgy szerezhet a néző tudomást, hogy meglátogatja őt felesége, Kunigunda, aki – férje vélt szabadsága reményében – arra akarja rávenni hites urát, hogy tárja fel minden mozzanatát a Bethlen Gáborhoz fűződő kapcsolatának. Szenczi Molnár Albertet mélyen sérti a kérés, bár maga is jól tudja, hogy Kunigunda a gyermekeik, az újra rendbe hozható családi fészek érdekében kéri tőle az áldozatot. A kapitány a házaspár vitájának jelentős részét kihallgatja, s a disputa immár átcsap a fogolynak és fogvatartójának emberi és hitvitájává.

A Magyar Drámák Színháza és a Váci Dunakanyar Színház produkciója

Időpont: 2020. február 16. vasárnap, 17:00
Helyszín: Csopak Galéria és Kultúrház