Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Balaton Riviera
 • magyar
 • deutsch
 • english
 • rumeno
 • slovenski
 • Cseh
 • русский
 • Galéria

  Képek a térségről

 • Videógaléria

  Videók a térségről

 • Vendégkönyv

  Írja meg véleményét!

°C  szélcsend

Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Theodora

Kirándulóhelyek, látnivalók

A Balaton Riviérán számos látnivaló, kirándulóhely található, melyek gyalogosan vagy kerékpárral is kényelmesen felfedezhetők. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabbakat, hogy a nyaralás ideje alatt már csak azzal kelljen törődnie melyiket fedezzék fel először.


Kirándulóhelyek, látnivalókAmfiteátrum, Alsóörs

A helyi Amfiteátrum nem a római korból származik, bár a színjátszás kezdeteit idézi.
Helyi vöröskőből és betonból épített, harminchat soros, a domborzati adottságok felhasználásával létrehozott amfiteátrum. Nézőtere enyhén félköríves, ami emlékműve a kőbányászat hagyományainak. Eredetileg kőfejtő volt, amit vöröskő-bányászatra használták. Manapság azonban nincs túl jó állapotban, de alkalmanként szabadtéri játékokra használják.

Kirándulóhelyek, látnivalókKirálykút

A romantikus kirándulóhely a monda szerint azért kapta a nevét, mert Mátyás király ivott a kút vízéből.
A Király kút kedvelt úti célnak számít a túrázók és a természet szerelmesei számára. Gyalog és kerékpárral is könnyen megközelíthető. Alsóörstől mindössze 4 km-re helyezkedik el, csak követni kell a kék túraútvonal jelzéseit.

Aki nekivág ennek a túrának érdemes odafigyelni pár apróságra:
- Esőköpeny, hátizsák, folyadék és térkép fontos kellék a túrázáshoz.
- Figyeljünk oda, hogy az öltözetünk az időjárásnak megfelelő legyen, réteges és kényelmes.
- Fontos odafigyelni a lábbeli kiválasztására, hogy a cipőtalp ne csússzon.

Az ide érkezőket esőbeálló, tűzrakóhely és egy kis tisztás fogadja, ami piknikezésre és pihenésre egyaránt alkalmas. A kúttól pedig 100 méter után jutunk el a forrásig, ahol tiszta, iható víz fogadja az idelátogatókat.

Kirándulóhelyek, látnivalókAlsóörsi Török ház
8226 Alsóörs, Petőfi köz 6.

Könnyed sétával elérhető Alsóörs méltán híres helyi látványossága a 15-16. század fordulóján épült épület, a Török Ház. Páratlan fekvése és a Balatonra néző ormozatai megigéző látvánnyal hálálkodnak az ide fellátogatóknak. Jó időben az egész nyugati öblöt beláthatjuk innen, a fűzfői öböltől a Tihanyi apátságig. Az épület nevét a tetősíkjából kiinduló, mind a négy égtáj felé áttört kéményeleméről kapta, melyet turbánszerű gömbdísszel koronázta meg készítője. A gótikus stílusban épült udvarház egyediségét szűk ablakai, öreg szemöldökgyámos faragott vöröskő keretes ajtaja adják. Udvarát kőbástya díszíti.
Az épület múzeum jellegén túl kulturális találkozóhelyként is funkcionál; gyakorta megfordulnak itt a budapesti és a veszprémi színházi élet képviselői.
Lélegzetelállító panorámája és az épület különlegessége miatt gyakran választják fiatal párok esküvőjük helyszíneként az építményt. A maga nemében páratlan épület értékes nemzeti kincsünk, a ház tagja az Épített Európai Értékek lajstromának.

Kirándulóhelyek, látnivalókFestékbánya – Lovas

Lovas közelében található az emberiség történelmének eddig ismert legrégebbi bányája. Ehhez hasonlót csak egyetlen egyet találtak Afrikában.

A lovasi bányára 1951-ben bukkantak rá, miközben útépítéshez dolomit murvát bányásztak. A munkások a vöröses por mellett hatalmas csontokat is találtak. Megközelítőleg 140 pattintással és csiszolással megmunkált állati – jávorszarvas, kőszáli kecske, vaddisznó – csontot találtak a régészek. A csontok mind-mind az ősember bányászati munkáját segítették. Az elvégzett szénizotópos vizsgálat szerint a leletek 11 470 évesek.

De mire használhatta az ősember a vörös agyagot?
Feltehetően harc, vadászat, valamint ünnepségek előtt az élő emberek vörös festékkel kenték be magukat, mely nem mellesleg a vérszívó rovaroktól is megvédte őket.
Az őskorban nagy divat volt a földevés. Földfestékből gyúrt golyócskákat gyógyszerként, illetve élvezeti cikként fogyasztották.
A vörös agyag mindezek mellett a cserekereskedelem jelentős eszköze is volt az itt élők számára.

Kirándulóhelyek, látnivalókCsonkatorony-Csopak
8229 Csopak, Kossuth u. 73.
 
Az Árpád-korban épült Szent István templom maradványa, azaz a Csonkatorony a község jelképévé és fő nevezetességévé vált.1266-ban említik először a csúcsíves, egyhajós, egyenes szentélyű templomot, melynek hajója 1830-ban villámcsapástól leégett. 1860 körül omladozó állapota miatt lebontották, de a megmaradt torony a környék egyik legrégibb műemléke.

Kirándulóhelyek, látnivalókPlul vízimalom-Csopak
8229 Csopak, Kisfaludy u. 16.

Az 1860 táján épült Plul-féle malom a Nosztori-völgy 18-19. században működő vízimalmainak egyik legutolsó hírmondója. Az 1910-ben újjáépített Molnár Kálmán féle vízmalom - néhai Dr. Zákonyi Ferenc Balaton kutató szerint - technikai megoldása a XIX. századi bakonyi deszkametszők munkájára hasonlít. Az ipari műemlékként védelem alatt álló épületben malomipari kiállítás látható.

Angolkisasszonyok nyaralój
a-CsopakKirándulóhelyek, látnivalók
8229 Csopak, Kossuth L. u. 16.

Az Angolkisasszonyok Apácarendek volt a nyaralója. Régebben kápolna is működött benne, így nyaranta sokan jártak oda misére. Az 1950-es évek után az államosítást követően Megyei Csecsemőotthonként működött, ahova elhagyott csecsemőket hoztak. 1976-tól pedig szellemi fogyatékos gyerekek „Egészségügyi Gyerekotthona” volt az 1990-es évek elejéig. 2005-től a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tulajdonában van.

Ranolder kastély-CsopakKirándulóhelyek, látnivalók
8229 Csopak, Kishegyi u. 15. 

A kastélyt Ranolder János építette 1861-ben, romantikus-neogót stílusban. A püspök halála után örökösei eladták a kastélyt a szőlőbirtokkal együtt, így Freistlander Jenő lovag tulajdonába került.
Később egy bécsi borkereskedőé, Grossingeré lett, akinek halála után kettő balatonfüredi (zsidó)kereskedő Hirschfeld és Zollner vette meg. Tőlük a szintén zsidó botfai földbirtokos Hűvös Salamon vette meg 1916-ban. Az 1930-as évek végén a zsidótörvények következtében elvették tőle a kastélyt és dálnokfalvi Bartha Károly az 1950-es államosításokig. Ezután 1954-től Növényvédő Állomásként működik.

Tel.:
+36 87 555 320

Paloznaki TájházKirándulóhelyek, látnivalók
8229 Paloznak, Fő u. 10.

A falu közponjában álló épület a Balaton-felvidékre jellemző hagyományos kőből épült, nádfedeles, tornácos épület. A Tájház a népi eszközöket, a XIX. század végének a Balaton-felvidéki paraszti világát mutatja be. A házhoz tartozó borospincében a borászat, szőlőművelés eszközei tekinthetők meg. Az udvarban nyaranta kézműves foglalkozásokat, hangversenyeket, főzőversenyeket tartanak.
Paloznak 2010-ben elnyerte a legvirágosabb magyarországi község címet. 2011-ben az európai környezet szépítési versenyen - Entente Florale - ezüst diplomával jutalmazták.

N 46,9838 E 17,9398
Tel.: +36 87 555 006 Fax: +36 87 555 006
E-mail: info@paloznak.hu

Web: paloznak.hu

Nyitva: június 20-augusztus 30. minden nap 10-12 és 15-19 óráig; szezonon kívül munkanapokon 8-16 óráig - a polgármesteri hivatalban kell kulcsot kérni
Beszélt nyelvek: magyar, angol
Fizetési módok: készpénz